Ρετινόλη, η Καλύτερή σου Φίλη

Η επιστήμη του skincare έχει εξελιχθεί τρομερά τα τελευταία χρόνια και αυτό που έχω πλέον μάθει είναι να επιλέγω συστατικά και όχι προϊόντα. Και το συστατικό που ήρθε και άλλαξε την επιδερμίδα μου δεν είναι άλλο από τη ρετινόλη.

Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι μία ουσία προερχόμενη από τη βιταμίνη Α. Αποτελεί ένα ρετινοειδές παράγωγο αυτής και έχει καθιερωθεί στο χώρο του skincare ως το απόλυτο όπλο αντιγήρανσης.

Τι κάνει;

  • Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, η οποία αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 30, και προάγει την ανανέωση του δέρματος, οδηγώντας σε σφριγηλότερη επιδερμίδα με λιγότερες λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
  • Επιταχύνει τον κύκλο αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται αισθητά απαλότερη.
  • Μειώνει τον υπερχρωματισμό και χαρίζει λαμπερό και ομοιόμορφο τόνο στο δέρμα.

Πότε πρέπει να αρχίσω να τη χρησιμοποιώ;

Η ρετινόλη ιδανικά χρησιμοποιείται από τη δεκαετία των 30 λόγω της δραματικής πτώσης στα επίπεδα παραγωγής κολλαγόνου. Ωστόσο, η χρήση της δεν είναι απαγορευτική και σε μικρότερες ηλικίες, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά. Αν πάλι είσαι στη δεκαετία των 40 ή 50+ και δεν την έχεις εντάξει ακόμη στη ρουτίνα περιποίησής σου, ποτέ δεν είναι αργά, μπορείς να ξεκινήσεις και τώρα.

Με τι μπορώ να τη συνδυάσω και με τι όχι;

Συνδυάζεται υπέροχα με υαλουρονικό οξύ και νιασιναμίδη. Ο συνδυασμός της όμως με άλλα κερατολιτικά προϊόντα, όπως πχ τα οξέα φρούτων, είναι απαγορευτικός, καθώς είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σοβαρούς ερεθισμούς.

Πότε και πόσο συχνά μπορώ να τη χρησιμοποιώ;

Καθώς είναι μία φωτοευαίσθητη ουσία, χρησιμοποιείται μόνο το βράδυ. Είτε έχεις ευαίσθητο δέρμα, είτε όχι, συνίσταται η σταδιακή χρήση της για να τη συνηθίσει η επιδερμίδα σου. Δηλαδή ξεκινάς με δύο φορές την εβδομάδα, όχι συνεχόμενες, και όσο περνάνε οι εβδομάδες αυξάνεις τη συχνότητα στις τρεις, τέσσερις και τέλος, πέντε φορές την εβδομάδα.

Τι πρέπει να προσέξω;

  • Ακόμη και αν η ρετινόλη σου είναι σε μορφή ορού, στην αρχή και μέχρι να τη συνηθίσει το δέρμα σου, χρησιμοποίησε την τεχνική “σάντουιτς”. Εφάρμοσε δηλαδή την ενυδατική κρέμα σου τόσο πριν όσο και μετά τη ρετινόλη.
  • Τα πρωινά πρέπει να χρησιμοποιείς πάντα αντηλιακή προστασία. Πάντα όμως!
  • Τόσο το πρωί όσο και το βράδυ φροντίζεις να ενυδατώνεις την επιδεμρίδα σου καλά για να ελαττώσεις την πιθανότητα έντονης απολέπισης και ξηρότητας.
  • Ακόμη κι αν τη χρησιμοποιείς καιρό, μη βάζεις τη ρετινόλη κατευθείαν μετά το πλύσιμο του προσώπου γιατί τότε το δέρμα αναζητά ενυδάτωση και θα την απορροφήσει πολύ βαθιά, ενώ ο στόχος μας είναι να δουλέψει στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος.
  • Ιδανικά θέλεις να περάσει περίπου μία ώρα πριν βάλεις από πάνω την ενυδατική σου κρέμα γιατί διαφορετικά ανακατεύεται η ρετινόλη με την ενυδατική και δεν δουλεύει 100%.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση της ρετινόλης θα φανούν περίπου στους δύο μήνες. Ίσως ακούγεται λίγο δύσκολο να ξεκινήσεις, αλλά η αλλαγή που θα δεις στην επιδερμίδα σου θα σε κάνει να μη σταματήσεις ποτέ.

Δοκίμασέ τη και θα με θυμηθείς.

Τζένη

1 Comment

  1. Pingback: Ο ορός ρετινόλης που χρειάζεσαι αν ξεκινάς τώρα - JennyLand.gr

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *